Božkovský příběh
Rumy a tuzemáky máme v Česku zkrátka nejraději. Od tradičních tuzemských, které milovali už naši předci, až po pravé rumy, které v posledních letech zažívají obrovský boom.
Přestože se náš božkovský „tuzemák“ potýkal s množstvím změn, nikdy se nedotkly receptury nebo kvality. Stále se tak vyrábí z nejjemnějšího melasového lihu, měkké plzeňské vody, cukrového sirupu, speciálního karamelu a vanilkového aromatu. Díky tomu získal nádherně zlatavou barvu a přirozenou chuť.
O tom, že Božkov je nejoblíbenější značkou na trhu, svědčí nejenom to, že jsme již třetím rokem obhájili titul Nejdůvěryhodnější značky, ale především fakt, že každý druhý zakoupený rum nebo tuzemák v České republice je z našeho božkovského portfolia.

„TUZEMÁK”
Oblíbený „tuzemák“ Božkov Originál poprvé vyplul z plzeňské likérky Stock v roce 1948. A už tenkrát měl na etiketě ikonickou plachetnici, jako má i dnes, a to i po vyladění etiket celého božkovského portfolia.
Díky úspěchům tuzemského portfolia jsme se roku 2012 dali do vývoje a rozhodli se božkovskou rodinu obohatit o celou řadu speciálů. A s vývojem novinek, které mají naši spotřebitelé rádi, už jsme nepřestali.
Stejně jako pravé rumy se božkovské portfolio pyšní „zlatou“ a „bílou“ variantou, na kterou jsme právem hrdí a která našim spotřebitelům zachutnala natolik, že nám myšlenka, abychom uvedli tuzemák i v tmavé variantě, nedala spát. Božkov Černý, který získal svoji tmavou barvu a plnou chutˇ díky vyvážené kombinaci karamelu a koření, jsme vytvořili pro naše spotřebitele s úctou k tradici, ale s kapkou inovace.
pravý rum
Pravý rum, který býval výsadou a někdy i platidlem námořníků v karibské oblasti, si u nás začal budovat silnou tradici až ve 20. století a jeho obliba nejvíce vzrůstá v posledních letech. Že si Češi si potrpí na kvalitní rum, dokládá i úspěch novinky Božkov Republica Exclusive, kterou jsme uvedli na český trh v roce 2018 a stala se jednou z nejúspěšnějších novinek v historii společnosti STOCK.
Pravý rum se vyrábí z cukrové třtiny a doslazuje se třtinovým cukrem. Velmi populární jsou rumy „blendované“ z více oblastí nebo různě stařené, u takových můžeme v chuti cítit tóny vanilky, sušeného ovoce, oříšků nebo třeba třešní. Pravý rum se vyznačuje tím, že kromě původu v cukrové třtině má minimální obsah alkoholu 37,5 %.